6 Tips voor het opzetten
van je WordPress website

28

MEI, 2018

WordPress is een van de meest populaire CMS (Content Management System) en ongeveer een kwart van alle websites is gebouwd met WordPress. Wordpress is makkelijk te bedienen, biedt een groot assortiment aan plug-ins om de functionaliteit van je website te vergroten en is bovendien open source. Dat houdt in dat de software kan gratis worden gedownload.

wordpress

1. Wie is je doelgroep?

Bedenk van tevoren wie je met jouw website wilt bereiken en wat het doel van jouw website is. Welke pagina’s zijn van toepassing naast Home en Contact? Plan van tevoren de menustructuur van je website. Met de menustructuur als uitgangspunt is het makkelijker teksten te schrijven en afbeeldingen te verzamelen en een gestructureerd concept te ontwikkelen zodat de bezoeker op jouw website niet verdwaald.

2. Webhosting WordPress website

Bijna alle webhosting partijen bieden Wordpress oplossingen aan. Wordpress kan vaak eenvoudig via de direct admin worden geïnstalleerd. Kies voor een hosting partij bij jou in de buurt, waarvan je denkt dat de prijs-kwaliteit verhouding evenredig is. Let erop dat ze ook telefonisch bereikbaar zijn. Als je bij een acuut probleem op een antwoord via de mail moet wachten, kan dat heel vervelend zijn.

domeinnaam

3. Kies een passende domeinnaam

Kies als mogelijk de naam van jouw bedrijf en kies een .nl extensie wanneer de voertaal van jouw website Nederlands is.

4. De vormgeving: Kies een professionele WordPress Theme

WordPress biedt honderdduizenden themes aan. Soms zie je tussen de bomen het bos niet meer. Via Theme Forest heb je de mogelijkheid een mooi template voor een laag prijsje te verkrijgen. Let vooral op de kwaliteit van de theme. Het is belangrijk dat de theme de mogelijkheid geeft dat jouw website ook responsive is. Responsive houdt in dat je website ook op mobiele apparaten optimaal wordt getoond.

Heb je al een huisstijl? Let erop dat de vormgeving van jouw website aansluit bij jouw huisstijl.

5. Het gebruik van plug-ins binnen WordPress

Welke plugins zijn zinvol? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten welke functionaliteit jouw website moet hebben. Plugins zijn namelijk een softwarematige uitbreiding op de functionaliteit van Wordpress.

Een plug-in voor een contactformulier spreekt voor zich. Wil je bijvoorbeeld SEO toevoegen aan je website? Ik heb goede ervaringen met Yoast. Wil je een webshop toevoegen aan je site? WooCommerce is een fijne plug-in om deze te realiseren.

Gebruik niet te veel plugin’s, de snelheid van je website gaat achteruit, dus wees selectief. Let er ook op dat de plug-in die je kiest compatibel is met je huidige versie van Wordpress en of de plug-in regelmatig wordt geüpdate door de developers.

Tip:

Gebruik je een contactfomulier dien je te voldoen aan de nieuwe AVG-wet (Europese privacywetgeving).

6. SSL-certificaat

Zorg ervoor dat jouw website een https verbinding heeft en dus een SSL-certificaat bevat. Dit kun je zien aan het slotje voor de URL in de browser. Dit is niet alleen belangrijk om te voldoen aan de nieuwe AVG-wet, maar ook voor jouw vindbaarheid in google. Heb je geen slotje voor je URL? Google zal jouw website negeren en niet meenemen in de ranking.

Meer weten over het opzetten van je WordPress website?

WordPress biedt een eenvoudige oplossing om jouw website te kunnen bouwen en is daarom zeer aan te raden. De Dashboard is overzichtelijk ingedeeld, waardoor een menustructuur snel is opgezet en een uitgebreide theme kan helpen dat jouw website er professioneel uitziet. Ik werk graag met de template Divi. Deze template biedt ontzettend veel mogelijkheden en tilt jouw website naar een hoger level.

Wil je meer weten over Divi of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via info@wiebkekeck.nl

Wil je eerst beginnen met het maken van een logo voordat je begint aan je website? Bekijk dan deze designtip: Hoe ontwerp ik mijn eigen logo?